Blue-Light lézer-asszisztált koronahosszabbítás a restauratív fogászatban

Absztrakt

Alapszintű vizsgálatok a lézer-szövet interakciókban a 445 nm – kék fény spektrumú – hullámhosszal rendelkező újtípusú lézerek jelentős előnyét mutatták ki az infravörös lézerekkel szemben, a szájüregi lágyszövetek optikai tulajdonságaiból kifolyólag. A következő eseten keresztül egy restauratív kezelés előtti átfogó lézer-alapú gingivektómia folyamata kerül bemutatásra, ezzel az új lézertípussal. Köszönhetően a kiemelkedő hemosztázisnak a kék lézerfény használata során a gingivektómia és az adhezív tömés együlésben elvégezhető. Az utánkövető vizsgálatok gyors, komplikációktól mentes sebgyógyulást mutattak, posztoperatív ínyvisszahúzódás nélkül. A kezelés nagyon jó esztétikai eredményeket mutatott mérsékelt energiabefektetés mellett.

Bevezetés

A kék fényt emittáló diódalézerek innovatív alternatívát kínálnak a már létező infravörös spektrumba eső hullámhosszú diódalézerek helyett. Köszönhetően a kék lézerfény erős elnyelődésének a szájüregi lágyszövetekben1, a vágási hatékonysága fokozott az összehasonlítható lézerparaméterek mellett. A kék lézerfény nagyon erőteljes koaguláló hatással bír, amellyel lehetővé teszi a vérzésmentes munkát.2 Továbbá a kék fény magas antimikrobiális hatását már több tanulmány bizonyította.3,4 Ezeknek a speciális karakterisztikáknak köszönhetően a kék lézerfény kiemelten alkalmas periodontális sebészeti korrekciókra, gingivektómiára. Az elektrosebészettel szemben a lézer-asszisztált plasztikai periodontális beavatkozások nem okoznak elektromágneses interakciókból eredő problémákat, melyek kontraindikálhatnák a kezelést keringési rendellenességekkel küzdő páciensek számára. Többféle betegséggel rendelkező páciens esetén, akiknek gyakran írnak fel véralvadásgátlót, minimalizálja a másodlagos vérrögök kialakulásának veszélyét. Továbbá ezeknél az eseteknél azonnali vérmentes sebészeti területet alakít ki, így a nedvességérzékeny restauratív kezelések (adhezív fogászat) azonnal elvégezhetők.

Általánosan a többféle betegséggel rendelkező pácienseknél fontos a restauratív kezelések gyors elvégzése, valamint az érzéstelenítő használatának minimalizálása. A bemetszési sebek rövid idő alatt kell gyógyuljanak. A száraz környezet különösen előnyös, ha nincs lehetőség kofferdam használatára.

A fogászati keményszövetek kiterjedt subgingivális vesztesége esetén, pl. carieses léziónál, mindig szükséges a preparációs határ láthatóvá tétele a restaurátum rögzítése előtt. Továbbá biztosítani kell a vérmentes, tiszta és száraz adhezív felszínt a restauratív anyagok alkalmazása előtt. Ezek a lézer-asszisztált folyamatok alapvető előnyökkel rendelkeznek a klasszikus sebészeti beavatkozásokkal szemben. Megfelelő hemosztázis a lágyszövetek szikével, depurátorral és kürettel való bemetszése esetén gyakran vérzéscsillapítókkal sem érhető el.

Ez az esettanulmány bemutat egy kezelési protokollt egy nagymértékű subgingivalis carieses lézió restauratív és endodonciai kezeléséhez az anterior régióban.

1a-e. Ábrák: Röntgenképek a felső állkapocsról. – Subgingivalis carieses léziók 11 és 21 fogaknál.

Esetbemutatás

72 éves páciens látogatott el a Bonn-i Fogászati Egyetemre fogpótlással kapcsolatos konzultációra. A páciens nem szenvedett fájdalomtól. A kezdeti vizsgálat során többek között elégtelen kompozit restauráció volt megfigyelhető a felső anterior régióban. Továbbá subgingivális szondázás defektusokat mutatott az 11 és 21 fogak keményszövetén. A 11 fognál fisztula és a röntgenen apikális felritkulás volt jelen a vestibuláris széli területen (1a-e. Ábra). A 11 foggal ellentétben az 12 és 21 fogak pozitív választ adtak a szenzitivitás tesztre. A szondázható mélység az 11 és 21 fogaknál 4-5 mm volt.

2. kép: Preoperatív állapot
3. kép: Operatív terület a lézersebészeti kezelés után (gingivektómia).
4. kép: Lézeres beavatkozást követő adhezív kompozit helyreállítás utáni állapot.
5. kép: 7 napos kontroll.

Az első ülésben elvégezték az 11-es fog trepanálását, mint sürgősségi beavatkozást. A gyökércsatorna feltárása után NaOCl-os átöblítést, majd kalcium-hidroxidot alkalmaztak. A sürgősségi endodonciai beavatkozást megelőzően az 11 és 21 fogak carieses lézióit részlegesen exkaválták és üvegionomerrel ideiglenesen kezelték.

A páciens öt nappal később jött a további kezelésre. Az 11-es fognál lévő fisztula bezárult, a klinikai tünetek megszűntek (2. kép). Érzéstelenítő injekciót (1,8 ml UDS) követően a subgingivalis carieses léziókat az 11 és 21 fogakon gingivektómiával feltárták (3. kép). Mindkét fogon körülbelül 4 mm lágyszövet eltávolításával tették láthatóvá az érintett területeket. A gingivektómiát 445 nm-es hullámhosszú diódalézerrel (Sirona K-Laser blu, Sirona, Bensheim, Németország), 1,5W-os kimenő teljesítménnyel, CW módban, 320µm-es véggel hajtották végre. Ez a készülék a SiroLaser Blue-val (Sirona, Bensheim) megegyező korábbi szériás modell. A szövetek eltávolítása hat percig tartott. A sebészi beavatkozás nem járt fájdalommal. A gingiva eltávolításának befejezése után a sebészi terület vérmentes és száraz volt (3. kép), így az 11 és 21 fogak ideiglenes töméseit eltávolították és exkaválták a teljes caries-érintett területet. A defektusok rétegzett adhezív restaurátumot kaptak (Herculite®; A3,5). A 4. kép mutatja az állapotot a restaurátum befejezését követően, beleértve a finírozást és polírozást az esztétikailag komplex eseten. A lézeres beavatkozás után nem volt szükség vérzéscsillapításra a további lépésekhez sem. Hét nappal az operáció után (5. kép) a páciens nem tapasztalt posztoperatív fájdalmat. A kezelést követően a páciens nem érezte szükségesnek a felírt fájdalomcsillapító használatát.

14 nappal később (6. kép) a bemetszési seb nagymértékben meggyógyult, de még látható volt a marginális terület enyhe pirossága. A teljes posztoperatív időszakban nem történt duzzanat. Ekkor végrehajtották a devitalizált 11-es fog gyökérkezelését. A gyökércsatorna preparálása és lezárása után a kavitást kompozittal zárták (7a-c. kép). Három hónappal a kezelést követően az 11-es fog nem mutatott további klinikai tüneteket. A kezelt területen a szondázott mélység 1,5mm volt. A szondázás során nem lépett fel vérzés. Az elsődleges gyógyulást követően nem történt további ínyrecesszió a kezelés utáni kéthetes, sem a későbbi három hónapos kontrollig. Az íny színe és felszíni textúrája (gingivalis pontozottság) egészséges kinézetű volt (8. kép). A hosszútávú jó szájhigiéné biztosításához és az approximális ínyrecesszió megelőzéséhez az 11/21 fogak közt további lépésként frenulektómiát (lézeres) kell végezni.

6. kép: 14 napos kontroll.
7a-c. képek: Röntgenfelvételek az 11-es fog endodonciai kezeléséről.
8. kép: 3 hónapos kontroll. – Egészséges íny és esztétikus restauráció az 11 és 21 fogak carieses lézióin.

Diszkusszió

A bemutatott kezelési protokoll a lézer-asszisztált gingivektómiával lehetővé tette a nagymértékben destruált 11 és 21 fogak helyreállítását, esztétikaileg kielégítő módon. A kezelési folyamat biztonsága és a sebészi terület szárazsága miatt a lézer-asszisztált szöveteltávolítás és az adhezív tömés együlésben megtörténhetett, és három hónap elteltével sem okozott elszíneződést a marginális régióban. Ez bizonyítja a restauratív anyag és a dentin közti bondozás sikerességét. Ez a komplex terápia csupán kis kellemetlenséggel járt a 72-éves páciens számára. Sürgősségi kezelést követően teljeskörű rehabilitáció történt, melyben adhezív restaurátum és endodonciai kezelés is két ülésben megtörtént. A páciens nem jelzett semmiféle diszkomfortot a lézeres kezeléssel kapcsolatban. A páciens felső anterior régiójának esztétikus megjelenése helyreállításra került. Ez a kezelés fokozta a páciens alkalmasságát a további kezelésre, így lehetővé tette egy teljeskörű ápolási és kezelési koncepció kialakítását.

Dr. Philipp Skora, Dr. Dominik Kraus, PD. Dr. Jörg Meister & Prof. Dr. Matthias Frentzen, Németország cikke

 

További információ a SiroLaser Blue készülékről

SiroLaser Blue bemutató prospektus (magyar nyelvű)