Primemill esettanulmány – CEREC zirconia önálló korona – 16-os fog 82 perc alatt

Esetbemutatás

58 éves férfi páciens nagy kárieszes lézióval az 16-os fog disztális felszínén. A fog korábban 2003-ban egy CEREC kerámia onlay-jel lett ellátva. Jól funkcionált, de a káriesz olyan nagymértékű volt, hogy a teljes fogra új restaurátumot kellett tenni. A nagy buccalis abfrakció szintén zavarta a pácienst, így szerette volna, ha azt is eltakarjuk. Az érzéstelenítő hatására várva a legtöbb digitális munkafolyamatot végre lehetett hajtani. A CEREC Primescan és a CEREC Primemill segítségével most már két teljes munkafolyamat lépéseit egyszerre elláthatjuk. Szkennelés és modellkészítés után jöhetett a preparációs határ megrajzolása és elfogadása, majd elkészült a javasolt restaurátum képe. A CEREC software analizálta a meglévő fogakat a legjobb anatómiai forma kiválasztásához, amely illik a pácienshez. A faragási stratégia kiszámolása után a faragási javaslat is kijelzésre került. A moláris designt elküldtük a CEREC Primemillnek, ahol a CEREC Zirconia blokk és a fúrók már készen álltak a korona életre keltésére. A faragás teljes ideje 4 perc 22 másodperc volt. A cirkónium faragható az 5 perc alatti Super Fast módban, amivel a teljes folyamat körülbelül 10-15 perccel lesz rövidebb. Mivel a CEREC Primemill és a CEREC SpeedFire akadálytalanul kapcsolódnak, a szinterezési ciklus automatizált és nagyon hatékony. Az általános szinterezési idő mindössze 18 perc rövid is lehet, függően a pótlás anyagától és a designjától. Az elkészített restaurátum könnyedén ragasztásra került egy rezin-módosított üvegionomerrel. A teljes kezelési idő 1 óra 22 perc volt, a preparációval és a fogpótlás gyártásával együtt.

 

Diszkusszió

A CEREC chairside rendszer mindig is híres volt a fogpótlások gyors elkészítéséről. Egy ilyen egytagú pótlás esetén általában néhány másodpercig tart a preparáció leképezése. A képalkotás után a biogenerikus restaurátum javaslat nagyjából 15 másodpercen belül kész. A klinikus belátása szerint tehet apró modosításokat az occlusióban. Végül a cementezéskor a klinikai folyamat nagyon gyors, mivel a CEREC támogatja a kiszámítható eredményeket az anatómia, az interproximalis kontaktok és az occlusio figyelembevételével. A fejlődő technológiák a cirkóniumokban még jobb esztétikai eredményeket hoznak minden új generációnál. A restaurátum tervezése lehetővé teszi annak illeszkedését interproximálisan és occlusalisan, minden további módosítás nélkül.

Előtte: Nagy kárieszes lézió a 16-os fog disztális felszínén, 16 éves onlay-el. Utána: Magas esztétikájú teljes felszínre kiterjedő cirkónium korona.

 

Klinikai képek

1617755129602

1617755129602
Kép 1 / 5

Kiindulási állapot.

 

Képek a munkafolyamatról

1617041334142

1617041334142
Kép 1 / 7

A CEREC Primescan intuitív természetével a modellek hatékonyan szkennelhetők. A szkennelés nagyrésze már elkészül a preparálást megelőzően.

Dr. Todd Ehrlich esete

 

További információ a Primescan intraorális szkennerről

További információ a Primemill készülékről