Tíz önálló korona – 15-25 fogakra két ülésben

Esetbemutatás

Egy 62 éves hölgy páciens általános kontrollra és dentálhigiénés kezelésre érkezett a rendelőbe. Elmondása szerint nagyon ritkán mosolyog. Elégedetlen elszíneződött fogaival és javítani szeretne mosolyán. Az első alkalommal minden információ és adat rögzítésre került a CEREC Smile Design folyamathoz: alapos anamnézis, beszélgetés a kezelés céljáról, klinikai vizsgálat. A kommunikáció mellett a dokumentáció is fontos sikerfaktor. Intraorális szkennelést végeztünk a CEREC Primescannel egy 3D-s modell elkészítéséhez, ami a mock-up alapját képezte. Ez alapján meghozzuk a pácienssel együtt a végső döntést a kezelési tervre vonatkozóan. A teljes fogív szkennelése is megtörtént. Nagyon fontos lépés a modell tengelyének és a restaurátum beillesztési tengelyének beállítása a legjobb faragási eredményhez. Az eredeti javasolt design-t a CEREC Smile Design alkalmazásban véglegesítettük a páciens arcát és mosolyát felhasználva. Rácsvonalakat használtunk a software-ben a fogak megfelelő hosszának beállításához. Egy magas esztétikájú, cirkónium-erősített, nagykeménységű üvegkerámiát választottunk, a megfelelő transzlucencia, opaleszcencia és fluoreszcencia biztosításához.

A CEREC Primemill Fast Mode funkciójával körülbelül hat perc alatt faragtunk ki egy restaurátumot. A blokk eltávolítása után az interproximális élek, valamint a fog formája kontúrozva lett, kialakítva az ideális megjelenést, alakot, textúrát és formát. A restaurátumokat finíroztuk és políroztuk, majd ellenőriztük a passzív rögzülést a nyomtatott modellen. Ezekután mind a 10 korona kristályosítva lett. A magasszintű esztétika elérése érdekében a koronákat festéssel individualizáltuk. A restaurátumokat adhezív technikával rögzítettük.

Diszkusszió

A páciens gyönyörű mosolyt szeretett volna. Mivel a fogak 15-től 25-ig mind láthatók, az a döntés született, hogy mind a 10 fog magas esztétikájú kerámiapótlást kap. A mindenre kiterjedő konzultációval és a mock-up használatával a restaurációt két ülésben elvégeztük a CEREC rendszer segítségével. A páciens elégedetten távozott az eredménnyel.

Előtte: A páciens elégedetlen a mosolyával az elszíneződött fogai miatt. Utána: 10 magas esztétikájú önálló korona, festéssel individualizálva.

 

Klinikai képek

1617755129602

1617755129602
Kép 1 / 5

Kiindulási állapot.

 

Képek a munkafolyamatról

1617755113030

1617755113030
Kép 1 / 9

Megnyitottuk a CEREC 5.1.1 Software-t és az adminisztrációs fázisban megadtuk a restaurátumok helyét és a használni kívánt anyagot.

Dr. Daniel Vasquez esete

 

További információ a Primescan intraorális szkennerről