A lehető legalacsonyabb sugárdózis a gyermekfogászatban: A 3D Low Dose mód

A sugárvédelemnek kulcsszerepe van a gyermekfogászatban és a fogszabályzásban. Fontos, hogy a fiatal pácienseknek a lehető legalacsonyabb dózisterhelést adjuk, de emellett lehetővé kell tenni a precíz diagnózist. Fontos továbbá az elváltozásokról készített képek minősége. Az Orthophos SL 3D Low Dose módja egy kiemelkedő választás gyermek- és fiatalkorú páciensekhez: Az alacsony sugárdózis ellenére olyan röntgenfelvételeket készít, amelyek megfelelőek egy minőségi diagnózishoz.

A röntgenvizsgálatok felé különösen nagy elvárásokat támasztunk a gyerekek és fiatalok eseteinél, különösen a fogszabályzó kezeléseknél. A képalkotó rendszer sugárdózisa magasminőségű képek előállításához lett igazítva a felnőttek tiszta diagnózisához és hatékony kezelési tervéhez. Egy ekkora dózis túl magas lehet a gyerekeknek, mivel ők érzékenyebbek a sugárzás okozta rákos megbetegedésekre. Emiatt világszintű iránymutatások biztosítják a sugárvédelmet a gyermekradiológiában. Megfelelni ezeknek az iránymutatásoknak és magasminőségű felvételeket készíteni óriási kihívás, amelyhez két út van: Csökkenteni a volumen méretét, és limitálni a besugárzást. Az Orthophos SL 3D mindkettőt lehetővé teszi: Lehetőség van a 8 x 8 cm, 11 x 10 cm vagy 5 x 5 cm volumen beállítására. A Low Dose móddal kiegészítve lehetősége van például a fogak elrendeződését és pontos pozícióját is leképezni; így akár 85%-kal csökkentve a sugárzást a konvencionális 3D felvételekhez viszonyítva. A képminőség és a változatos alkalmazási lehetőségek minden indikációhoz könnyen kombinálhatók, mint az alábbi példa is mutatja.

Egy fiatal páciens jelent meg a rendelőben tünetekkel az alsó állkapcson, amik – mint kiderült – a 38-as fog előtörési nehézségből (Dentitio difficilis) adódtak. A röntgen diagnózis előkészítéséhez előzetes panorámafelvételt készítettünk az Orthophos SL 2D/3D hibridkészülék 2D módjában, amely megmutatta, hogy a Canalis mandibularis fedi a gyökeret (1. kép). Volt továbbá egy véletlen észrevétel: A 28-as fog diszlokált – a 38-as és 48-as fog kétoldali reszorpciójával a canalis mandibularissal. Továbbá gyanítható gyulladás volt a 26-os fog gyökércsúcsánál (apical osteitis). Hogy teljesen biztos diagnózist adjunk, Low Dose módban készítettünk CBCT felvételt az Orthophos SL-lel. A volumenből generált különböző irányú felvételeken láthatóvá vált a 28-as fog interradikuláris helyzete, a 27-es fog gyökerei pedig nem mutatták felszívódás jeleit (2. kép). Továbbá megfigyelhető volt, hogy a 26-os fog három gyökere közül melyik volt fertőzött: az erősen görbült mesialis gyökér (3. kép). A 27-es fogtól distalisan csontveszteség jelei mutatkoztak (4. kép). A 38-as fog helyzetének kapcsolata a canalis mandibularissal tökéletesen láthatóvá vált a különböző perspektívák használatával (5. kép).

Eredmény: Még a csökkentett dózis mellett is, a felvétel megfelelő minőségű, hogy megmutassa a diszlokált fog pontos helyzetét és kapcsolatát más anatómiai struktúrákkal, ezzel lehetővé téve a terápiás terv kidolgozását. A 26-os fog 3D képe világossá tette a kezelés szükségességét, és hogy melyik gyökér volt érintett. A teljes diagnózis előnyt jelentett a klinikai biztonság szempontjából és javította a páciens kommunikációt, mivel így jóval részletesebb és pontosabban tájékoztatást lehetett adni a páciensnek a potenciális kockázatokról, miközben jobban demonstráltuk a kezelési javaslatot.

1. kép: A panorámafelvétel megmutatta a rosszul elhelyezkedő 28-as fogat.

2. kép: A Low Dose felvétel transzverzális szeletén (TSI) a 28-as fog gyökerénél nem látható felszívódás.

3. kép: A kép megerősíti a gyanút az apikális csontgyulladásról a mesialis gyökérnél.

4. kép: A csontleépülés első jelei ismerhetők fel.

5. kép: A 38-as fog helyzetének kapcsolata a canalis mandibularisszal.

 

Szerző: PD Dr. Dr. Lutz Ritter, Hennef, Németország